Laowa 15mm f/4 Wide Angle 1:1 Macro

Laowa 15mm f/4 Wide Angle 1:1 Macro är ett unikt vidvinkelobjektiv som erbjuder både shift-funktion och makrofotografering med en imponerande avbildningsskala på 1:1.

Helt enkelt ett fantastiskt mångsidigt objektiv som är lika lämpligt för arkitekturfotografering och landskap som för närbilder av djur och växter!

Laowa 15mm f/4 Wide Angle 1:1 Macro har manuell fokusering och bländarinställning och är anpassat för fullformatskameror. Maximal shift-funktion får man vid användning på en kamera med APS-C-format.

Finns med fattning för Canon EF, Nikon F, Sony FE, Sony A och Pentax K.

Foto: Jie Ge ©

 

Egenskaper

  • Ultravidvinkel för fullformat med fokusering ned till skala 1:1
  • Shift-funktion för perspektivkontroll
  • Kompakt design och låg vikt
  • Manuell fokus och mekanisk bländare
  • Hölje i metall
  • 77 mm filterfattning

Foto: Alberto Ghizzi Panizza ©

Laowa 15mm f/4 Wide Angle 1:1 Macro är kompakt (8,4 cm långt) och väger trots sin gedigna konstruktion i metall endast 410 gram. Fokusering och bländarinställning görs med rejäla, greppvänliga inställningsringar.

Den avancerade optiska konstruktionen består av 12 linser indelade i 9 grupper. Där ingår bland annat tre linser med extrahögt brytningsindex och en lins av ED-glas som tillsammans säkerställer maximal kontrast och skärpa över hela bildplanet. Objektivet har också låg distorsion trots sin stora bildvinkel på 110°.

Bländaren är utrustad med hela 14 lameller som ger en nästan perfekt cirkulär bländaröppning. Motivdelar som ligger ur fokus avbildas mjukt och vackert.

Foto: Jie Ge ©

Till skillnad från de flesta ultravidvinklar för fullformat har Laowa 15mm f/4 Wide Angle 1:1 Macro vanlig filterfattning som gör det möjligt att montera runda filter med 77 mm gänga.

Med Laowas shift-funktion (upp till +/- 6mm när objektivet används på en kamera med APS-C-sensor) slipper man luta objektivet uppåt för att få med höga byggnader i bild. På så vis kan man undvika ett snett perspektiv och behåller byggnadens sidor och andra raka linjer parallella i motivet.

 

Test av Christopher Frost

 

Test av Thomas Shahan

 

 

Specifikationer

Brännvidd: 15 mm
Ljusstyrka: f/4
Bildformat: Fullformat (24 × 36 mm)
Bildvinkel: 110°
Objektivfattning: Canon EF, Nikon F, Sony FE, Sony A, Pentax K
Fokusering: Manuell
Bländarstyrning: Manuell, mekaniskt styrd bländare
Optisk konstruktion: 12 linser / 9 grupper
Minsta bländare: 32
Närgräns: 12,2 cm
Maximal förstoring: 1x (skala 1:1)
Antal bländarlameller: 14
Filterdiameter: 77 mm
Längd: 84 mm
Diameter: 64 mm
Vikt: 410 gram
Medföljande tillbehör: Motljusskydd. Främre och bakre objektivlock