Laowa 7.5mm f/2 MFT

Laowa 7.5mm f/2 MFT är en kompakt, manuellt fokuserad och raktecknande ultravidvinkel för Micro Four Thirds-formatet (MFT). Med en bildvinkel på 110° får man samma bildutsnitt som med ett 15 mm objektiv för fullformat.

Objektivets goda ljusstyrka och höga optiska prestanda gör det idealiskt för interiörbilder, stadsvyer, landskap och astrofotografering. Den korta brännvidden ger ett fantastiskt skärpedjup i bilderna. Redan vid bländare f/2 ger objektivet skärpa från 1 meter ända till oändligt om objektivet fokuseras på hyperfokalavståndet 1,9 meter!

 

Egenskaper

  • Ultravidvinkel med 110° bildvinkel för Micro Four Thirds
  • Mycket kompakt och byggt i metall
  • Manuell fokus och bländarstyrning med mekanisk ring
  • 46 mm filterfattning

 


Foto: Li Jun ©

Laowa 7.5mm f/2 MFT är ytterst kompakt (5,5 cm långt) och trots sin gedigna konstruktion i metall är det här en riktig flugviktare – objektivet väger endast 170 gram! Ett perfekt vidvinkelobjektiv att ta med på fjällturer eller när du vill resa med så lätt packning som möjligt.

Den låga vikten gör även objektivet lämpligt för användning tillsammans med kamerastabilisatorer och för drönarfotografering.

Foto: Ling Chen ©

Fokusringen är bred, lätt att få grepp om och har mjuk och precis rörelse. Bländaren sköts manuellt med en mekanisk ring som har tydliga klicklägen för hela steg. Observera att objektivet saknar elektriska kontakter och inte kan överföra information om bländare eller brännvidd till kameran. Men kamerans ljusmätning och eventuella fokushjälpmedel som focus-peaking fungerar som vanligt.

Innanför metallhöljet ryms 13 linser indelade i 9 grupper. Bland dessa är två linser asfäriska för att minimera sfärisk aberration och ge bästa möjliga skärpa i hela bildplanet. Tre linser är tillverkade av ED-glas (Extra low Dispersion) och motverkar kromatisk aberration (färgbrytningsfel).

På framsidan finns en 46 mm filtergänga så att du kan montera polarisationsfilter eller ND-filter för häftiga landskapsbilder med lång slutartid.

Se fler bilder tagna med Laowa 7.5mm f/2 MFT på Flickr

 

Tester och omdömen

Fotosidans.se testar Laowa 7.5mm f/2 MFT

 

Test av Albert Fasth

 

 

Specifikationer

Brännvidd: 7.5 mm
Ljusstyrka: f/2
Bildformat: Micro Four Thirds
Bildvinkel: 110°
Objektivfattning: Micro Four Thirds
Fokusering: Manuell
Bländarstyrning: Manuell, mekaniskt styrd bländare
Optisk konstruktion: 13 linser / 9 grupper
Minsta bländare: 22
Närgräns: 12 cm
Maximal förstoring: 0,11x (skala 1:9)
Antal bländarlameller: 7
Filterdiameter: 46 mm
Längd: 55 mm
Diameter: 50 mm
Vikt: 170 gram
Medföljande tillbehör: Motljusskydd. Främre och bakre objektivlock