Laowa 9mm f/5.6 FF RL

Laowa 9mm f/5.6 FF RL är världens vidvinkligaste, raktecknande fullformatsobjektiv för spegelfria kameror! Den extrema bildvinkeln ger ett perspektiv med väldig djupkänsla som kan utnyttjas för kreativa och dramatiska tolkningar av motivet.

Trots den exceptionellt korta brännvidden har objektivet ovanligt låg distorsion vilket innebär att raka linjer i motivet förblir raka även i bilderna. Det gör Laowa 9mm f/5.6 FF RL högintressant inte bara för naturfotografering utan även för stadslandskap, interiörbilder och arkitektur.

Foto: © Wen Ta Da Shu

En annan fördel är den korta närgränsen, endast 12 cm. Den låter fotografen ta uppseendeväckande närbilder av växter och insekter där mycket av omgivningen kommer med, vilket skapar en fantastisk närvarokänsla. Objektivet är dessutom mycket användbart vid undervattensfotografering i förhållande med dålig sikt.

Den korta brännvidden resulterar i ett mycket stort skärpedjup. Redan vid full bländaröppning blir allting från en halv meter till oändligt skarpt i bilden!

Laowa 9mm f/5.6 FF RL finns med fattning för Sony FE, Nikon Z, Leica M samt L-fattning (Leica/Panasonic). Versionen med Leica M-fattning kan fås i antingen svart eller silverfärg.

Egenskaper

  • Raktecknande 9mm ultravidvinkel för fullformat
  • 135 graders bildvinkel
  • Hög optisk kvalitet med asfäriska linser och ED-glas
  • Mycket kompakt och byggt i metall
  • Manuell fokus och bländarstyrning med mekanisk ring
  • Mycket kort närgräns, endast 12 cm

Foto: © Zhu Ge Xiao Ming

 

Kompakt och lätt design

Laowa 9mm f/5.6 FF RL är manuellt fokuserat och framtaget speciellt för spegelfria systemkameror. Objektivet är byggt med ett gediget hölje i metall men har konstruerats för att vara så kompakt och lätt som möjligt. Med en längd på endast 6,6 cm och en vikt på 350 gram är det idealiskt för resor och vandringar.

Den mjukgående fokusringen ger hög precision vid skärpeinställning och här finns även en ingraverad skärpedjupsskala. Bländaren är mekanisk och styrs med en traditionell ring med tydliga klicklägen.

 

Enastående optisk prestanda

För att minimera distorsionen och ge maximal skärpa över hela bilden innehåller Laowa 9mm f/5.6 FF RL bland annat två stora asfäriska linser samt två linser av ED-glas som motverkar kromatisk aberration.

Avancerad multilagers antireflexbehandling motverkar reflexer och slöjbildning vid motljus. De som ägnar sig åt nattfotografering kommer också att uppskatta den 5-bladiga bländaren som återger skarpa, punktformade ljuskällor i form av vackra stjärnor med 10 armar.

Foto: Gua Gei ©

 

100mm filterhållare

På grund av sin konvexa frontlins och ett fast monterat motljusskydd saknar objektivet filtergänga och kan alltså inte användas med runda filter. Istället har Laowa tagit fram en lättanvänd magnetisk filterhållare för 100mm fyrkantiga filter.

 

Tester:

Phllipreeve.net

 

Kai W provar Laowa 9mm f/5.6 FF RL

 

Test av Mattias Burling

 

Se fler bilder tagna med Laowa 9mm f/5.6 FF RL på Flickr.

 

Specifikationer

Brännvidd: 9 mm
Ljusstyrka: f/5.6
Bildformat: 24 × 36 mm (fullformat)
Bildvinkel: 135°
Objektivfattning: Nikon Z / Sony FE / Leica M / Leica & Panasonic L
Fokusering: Manuell
Bländarstyrning: Manuell, mekaniskt styrd bländare
Optisk konstruktion: 14 linser / 10 grupper
Minsta bländare: 22
Närgräns: 12 cm
Maximal förstoring: 0.21x (skala 1:4.8)
Antal bländarlameller: 5
Filterdiameter: Filterfattning saknas
Längd: 66 mm
Diameter: 60 mm
Vikt: 350 gram
Medföljande tillbehör: Främre och bakre objektivlock