Laowa utökar sin Argus-serie, bestående av premiumobjektiv för spegelfria kameror, med ett exceptionellt ljusstarkt normalobjektiv som tecknar ut fullformat.

För de som älskar att ta filma eller ta bilder i svagt ljus och fotografera porträtt med supermjuk bokeh är nya Laowa Argus 45mm f/0.95 FF ett riktigt drömobjektiv. Det erbjuder en klassisk normalbrännvidd på 45mm, extremt stor bländaröppning på f/0.95 med hela 15 bländarlameller och dessutom snabb och enkel omkoppling mellan stegad och steglös bländarinställning. Med andra ord ger objektivet unika kreativa möjligheter för både fotografer och filmare.

Naturligt perspektiv
Normalobjektiv är perfekta för allroundfotografering – de fungerar lika bra för porträtt som för dokumentär- och gatufotografering. Eller varför inte landskap? Många av världens mest ikoniska bilder är tagna med normalobjektiv! Laowa Argus 45mm f/0.95 FF har en brännvidd som ligger väldigt nära den äkta normalbrännvidden för fullformat, 43mm. Det innebär att objektivet ger ett synfält och proportioner mellan detaljer på olika avstånd som upplevs naturligt för våra mänskliga ögon.

Premiumkonstruktion i alla avseenden
Argus är Laowas premiumserie och här används endast de bästa materialen och den mest påkostade optiken. Höljet hos Laowa Argus 45mm f/0.95 FF är konstruerat av metall och den optisk konstruktionen består av 13 linser indelade i 9 grupper. Här ingår bland annat tre linser av glas med särskilt högt brytningsindex (UHR-glas) samt en lins av ED-glas som minimerar kromatisk aberration. En asfärisk lins minimerar koma och säkerställer att objektivet klarar att leverera bilder med exceptionell skärpa och detaljåtergivning även vid de största bländaröppningarna.

Precis manuell fokus utan “breathing”
Argus 45mm f/0.95 FF är ett manuellt fokuserat objektiv och den breda fokuseringsringen har precis lagom dämpning och rotation för att ge mjuk och precis inställning av skärpan. Det har även internfokusering, vilket innebär att objektivet inte ändrar storlek när man fokuserar.

En annan viktig egenskap, inte minst för videofilmare, är objektivets låga “focus breathing”. Många objektiv ändrar brännvidd och därmed bildvinkel när man fokuserar mellan långa och korta avstånd, vilket kan upplevas störande i en filmsekvens. Men Argus behåller sin brännvidd och bildvinkel genom hela fokusområdet och ger naturliga, mjuka övergångar när man ändrar skärpa från en motivdetalj till en annan.

Närgränsen är 50 cm och tack vare 72 mm filterfattning kan man använda gråfilter, polarisationsfilter och andra filtertyper för att uppnå speciella effekter.

Pris och leverans

Cirkapris (inkl. moms): 9950 kronor.
Laowa Argus 45mm f/0.95 FF kommer med fattning för Canon RF, Nikon Z och Sony E och finns tillgängligt för leverans i mitten av januari.

Sammanfattning viktiga egenskaper

  • Extremt ljusstarkt 45mm normalobjektiv för fullformat – f/0.95
  • Designat för spegelfria kameror
  • Avancerad optisk konstruktion för maximal bildkvalitet
  • Exceptionellt mjuk bokeh, idealiskt för porträtt
  • Manuell fokusering med mjukgående, exakt inställning
  • Intern fokus och minimal “focus breathing”
  • Mekanisk bländarring
  • Omkoppling mellan stegad och steglös bländare
  • Hölje och motljusskydd i metall
  • 72 mm filterfattning

Specifikationer

Brännvidd: 45 mm
Ljusstyrka: f/0.95
Bildformat: Fullformat
Bildvinkel: 51.3˚
Objektivfattning: Canon RF / Nikon Z / Sony E
Fokusering: Manuell
Bländarstyrning: Manuell med mekanisk bländarring
Optisk konstruktion: 13 linser / 9 grupper
Minsta bländare: 16
Närgräns: 50 cm
Antal bländarlameller: 15
Filterdiameter: 72 mm
Längd: 110 mm
Diameter: 76.8 mm
Vikt: 835 gram
Övrigt: Omkopplare för stegad eller steglös bländare
Medföljande tillbehör: Motljusskydd av metall. Främre och bakre objektivlock