Venus Optics Laowa Argus 35mm f/0.95 FF sätter en ny ribba för manuellt fokuserade premiumobjektiv. Den nya vidvinkeln är designad för spegelfria fullformatskameror och erbjuder både exceptionell ljusstyrka och enastående optisk kvalitet. Ett objektiv som är lika attraktivt för video som för foto!

Molfo AB, svensk agentur för Venus Optics, har glädjen att meddela nyheten om ett verkligt revolutionerande objektiv; Laowa Argus 35mm f/0.95 FF – världens ljusstarkaste 35mm vidvinkel för fullformatskameror. Idealiskt för de som älskar krämig bokeh och fotografering i svagt ljus! Det blir också den andra medlemmen i den nya premiumserien Argus, där det redan ingår ett prisbelönt objektiv. Nämligen Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO som utsågs av EISA till Årets Manuella Objektiv 2021.

Internfokus utan focus breathing
I likhet med sitt syskon är Laowa Argus 35mm f/0.95 FF ett synnerligen välbyggt objektiv med ett elegant metallhölje och en bred, räfflad fokuseringsring som ger mjuk och precis inställning av skärpan. Det har även internfokusering, vilket innebär att objektivet inte ändrar storlek när man fokuserar och att den främre delen är orörlig, en fördel när man vill använda exempelvis polarisationsfilter.

En annan viktig egenskap, inte minst för videofilmare, är objektivets låga “focus breathing”. Många objektiv ändrar brännvidd och därmed bildvinkel när man fokuserar mellan långa och korta avstånd, vilket kan upplevas störande i en filmsekvens. Men Argus behåller sin brännvidd och bildvinkel genom hela fokusområdet och ger naturliga, mjuka övergångar när man ändrar skärpa från en motivdetalj till en annan.

Valfri bländarstyrning
Laowa Argus 35mm f/0.95 FF är det idealiska 35mm objektivet för dig som både fotograferar och filmar. Den mekaniska bländaren kan nämligen kopplas om från traditionell stegad funktion till en steglös bländarinställning så att man kan uppnå långsamma, knappt märkbara förändringar av exponering och skärpedjup i filmsekvenserna. Här finns också en skala som visar skärpedjupet från full bländare till minsta öppning, f/16.

Objektiv för bokeh-älskare
Laowa Argus 35mm f/0.95 FF är objektivet för dig som gillar att skapa bilder och videor med en drömsk effekt. Den extrema ljusstyrkan ger möjlighet till rakbladstunt skärpedjup samtidigt som en bländare med hela 15 blad och en avancerad optisk konstruktion levererar en fantastiskt krämig bokeh. Övergångar mellan kanterna hos detaljer i oskärpa tecknas mjukt och behagligt och ger idealiska förutsättningar för bland annat porträtt.

Innanför det gedigna metallhöljet döljer sig 14 linser indelade i 9 grupper. För bästa möjliga bildkvalitet används fyra linser av glas med extra högt brytningsindex (UHR-glas) samt en lins av ED-glas som minimerar kromatisk aberration. Här finns även en asfärisk lins som minimerar koma och säkerställer att objektivet klarar att leverera bilder med exceptionell skärpa och detaljåtergivning även vid de största bländaröppningarna.

Pris och leverans

Cirkapris (inkl. moms): 11 650 kronor.
Laowa Argus 35mm f/0.95 FF kommer med fattning för Canon RF, Nikon Z och Sony E och finns tillgängligt för leverans i månadsskiftet september-oktober.

Sammanfattning viktiga egenskaper

  • Extremt ljusstarkt 35mm objektiv för fullformat – f/0.95
  • Designat för spegelfria kameror
  • Avancerad optisk konstruktion för maximal bildkvalitet
  • Mjuk och behaglig bokeh, utmärkt för porträtt
  • Manuell fokusering med internfokus
  • Minimal “focus breathing”
  • Mekanisk bländarring
  • Omkopplare för stegad eller steglös bländare
  • Hölje i metall
  • 72 mm filterfattning

Specifikationer

Brännvidd: 35 mm
Ljusstyrka: f/0.95
Bildformat: Fullformat
Bildvinkel: 63.4˚
Objektivfattning: Canon RF / Nikon Z / Sony E
Fokusering: Manuell
Bländarstyrning: Manuell med mekanisk bländarring
Optisk konstruktion: 14 linser / 9 grupper
Minsta bländare: 16
Närgräns: 50 cm
Antal bländarlameller: 15
Filterdiameter: 72 mm
Längd: 103 mm
Diameter: 76.8 mm
Vikt: 755 gram
Övrigt: Omkopplare för stegad eller steglös bländare
Medföljande tillbehör: Motljusskydd. Främre och bakre objektivlock